Ugrás a fő tartalomra

Volt egyszer egy leválás!

SZÁNTÓD FÜGGETLENSÉGÉNEK 20. ÉVFORDULÓJÁRA

Darvas Jenő
Ötök (bandájának) harca az „elvitatott” szántódi területeken. (Némi iróniával átszőve.)

Amikor Szántódon Darvas Jenőnek és néhány „rebellis” társának az az eretnek ötlete támadt, hogy el kellene indítani Szántód függetlenedését Zamárditól (továbbiakban Z), egy „hivatalos ember” tanácsára első lépésként meg is alakították a „Szántódi Leválást Előkészítő Bizottságot”. Elnökének Jenő bácsit választották, aki néhány nappal később meg is keresett azzal, hogy támogatnám-e a leválást, és segítenék-e abban, hogy a Révtől a Zöldfa – Fűzfa utca (a Z-i Piller tanár úr helytörténész könyvében is megemlített történelmi határ) vonaláig terjedő területen megszervezzük az ügyet támogató aláírásgyűjtést. Az előkészítő bizottság néhány tagjával együtt a házam teraszán vitattuk meg a taktikát és mértük fel, milyen támogatottságra számíthatunk ezen a tájon. Kik azok a „szakadár” hajlamúak, akikre számíthatunk ebben az akcióban. Jenő bácsin kívül ott volt Kiss Pali bá nyugdíjas középiskolai tanár a Kilátó utcából, Kárpáti Józsi, Dancs Jóska és Morvai Zsolti is. Jenő bácsi röviden fel is vázolta a „renitens projektet” - már amikor engedélyt és egy kis időt kapott Dancs Józsitól a megszólalásra.
Egyetértettünk abban, hogy a leválást ezen a „vidéken” azok fogják leginkább támogatni, akiket a „z-i önkormányzatnak” becézett karrieristák és bosszúállók (továbbiakban: Nonprofit Keresztapák) valamilyen oknál fogva gyorsan a padlóra küldtek, vagy éppen ezen szorgoskodtak - még akkor is, amikor aludtak.
Nem is tévedtünk.
Kárpule Kázmér, akinek a „z-i Camorra” elsőnek tette a „levágott lófejet az ágyába”, habozás nélkül Szántód mellé állt, családjával együtt.
Kovács Pétert és családját (a Keszeg utca végén) sem kellett sokáig unszolni. (Őket is napi rendszerességgel „szívatták” a helyi tollasodók.  Vesztükre, mert a Kovács család is inkább a szántódi nyugalmat választotta, mint a z-i izgalmakat – ami egyébként, felettébb szórakoztató lehetett, csak nem a Kovács családnak.
Azonnal mellénk állt Szecsey Ede építészmérnök is a Keszeg utcából, aki valamilyen oknál fogva jobban utálta a z-i hivatalos figurákat, mint a saját bűnét. (Ha ugyan volt neki!)
Kiss Pali bá pedig a Leválást Előkészítő Bizottság tagjaként, már eleve a rendelkezésünkre állt – becsülettel és mindvégig kitartóan.
Nekem és családomnak sem jelentett komoly tipródást annak eldöntése, melyik oldalra álljunk.  Akkoriban a z-i hivatal fékevesztett illetékesei rendszeresen azzal kezdték a napot, hogy megkérdezték egymást: „Megisszuk a kávénkat, vagy előbb keményen kibabrálunk Gergelyékkel?” Mindig a másodikkal kezdték! Még akkor nem tudták, hogy ezzel a saját tyúkszemükön toporognak. Vagy ha tudták is, jobban izgatta őket a saját tollasodásuk, amit csak úgy tudtak elképzelni, ha emellett a nekik nem tetszőket hagyományos, jogszerűnek hazudott maffiamódszerekkel eltakarítják az útból.  
 Mi öten (az ötök bandája), a családtagjaink - valamint a segíteni kész kapcsolataink - voltunk azok, akik a Révtől keletre eső területen nem csak kezdetben lelkesedtek /mint néhány hivatásos tévelygő Szántódon/, hanem mindvégig keményen kitartottunk és dolgoztunk azért, hogy végre Szántód a saját maga ura lehessen, és mi is megszabadulhassunk Z hatalomittasaitól. Sok támogatást és biztatást kaptunk a környéken lévő barátainktól, valamint az egyenesebb tartású nyaralótulajdonosoktól is.
De Z-ból is sok értelmes és kulturált ember szurkolt nekünk.
Évekig kilincseltük fáradhatatlanul a megyei hivataloktól kezdve az illetékes minisztériumokon keresztül az Alkotmánybíróságig és a Parlamentig, parlamenti államtitkárokig, miniszterekig, de még az köztársaság elnökig is. A „házaló” delegációnk összetétele változó volt, attól függően, ki mikor adta fel, vagy ki mennyire hitt a cél elérhetőségében. Az „ötök” – Jenő bácsival az élen - soha nem adták fel, ütöttük a vasat, amíg lehetett. A z-i kocsmás „territórium”- védők meg kis híján minket. Anyáztak ezerrel, amikor csak a szemük elé kerültünk. Az egyik ilyen anyázó később – hálából - meg is kapta a szántódi strand kizárólagos üzemeltetési jogát évtizedekre – a Szántódi Önkormányzattól! Szerintem ő maga is meglepődött ezen. Pedig tudhatta, hogy Szántódon vannak melegszívű emberek is. Ezek a z-i migránsok tömegeit fogadták be az első szántódi népszavazás előtt. Volt olyan melegszívű bennszülöttünk is, aki 28 elszánt migráncsot zsúfolt be az alig négy négyzetméteres sufnijába. Nem is bírták sokáig a szerencsétlenek. A szavazás napja után gyorsan visszatoloncolták őket oda, ahonnan „jöttek”. A népszavazás meg érvénytelen lett, mert a szavazati joggal rendelkező migránsok akaratuk ellenére sem tudtak részt venni rajta. Állítólag beszorultak az alulméretezett sufnikba. (Öröm az ürömben, hogy a melegszívű földijeink magas (szántódi) kitüntetésekben és jutalmakban részesültek - nem is olyan régen. Volt, amelyik  emiatt könnyesre röhögte magát.)
Eközben az ötök bandája „galádul” hadakozott Szántódért. Felvettük az ellenség harcmodorát, és saját fegyverüket fordítottuk ellenük. Ha röplapoztak Szántód ellen, mi is írásban válaszoltunk nekik, és megszórtuk őket olvasnivalóval – mint jég a határt. (Szórólapjaink olyan népszerűek lettek Z-ban, hogy az élelmesebbek már pénzt is kértek egy-egy továbbadott példányért.) A helyi rendőrt és a közterületőröket, valamint a polgárőrséget is utasították arra, hogy erejüket nem kímélve akadályozzák meg a szórólapozást, és kapják el a terjesztőket. De az ötök bandájában némelyik vakmerősége nem ismert lehetetlent. Másnap reggel a z-i körzeti megbízott egy köteg bomlasztó irodalmat talált a szolgálati járműve alatt. Amit talán ő osztogatott tovább. (A z-i „irodalomkedvelők” nagy örömére!) De volt olyan is, hogy az ötök „harci” járműje a z-i polgárőrautó után pár méterre - csendben gurulva, lekapcsolt lámpákkal - szórta az A4-es „fertőt”.
Amikor meg a helységnévtábla cserélgetésével és azok átnevezgetésével szórakozott a z-i Nonprofit Császárság - Szántód területén, akkor az ötök bandája is felvette ezt a harcmodort. Bár egyetlen helységnévtáblát „sem” festettünk át, azok hogy, hogy nem, de valahogyan mégis rendszeresen átfestődtek. (Szép, mélyfeketére - ami akkoriban a trendi volt.) A saját, eléggé el nem ítélhető „garázdaságunk” abban állt, hogy megvettük az ehhez szükséges és kellő mennyiségű önműködő fekete spray-t. Azok meg már automatikusan tudták a dolgukat! Mi is csak másnap értesültünk arról, hogy megint le vannak festve a helységnévtáblák.
Mostanában hallani, hogy néhányan azzal hencegnek Szántódon, hogy bizony-bizony, ők voltak a hajdani táblafestegetők. (A Kádár-rendszerben is kamu-partizánból volt a legtöbb, így aztán volt kinek a begyére tűzögetni akkoriban is a „Szoc.Hazáért” Érdemrendet. Kísért a múlt!)
De igazságtalan lenne nem elismerni az „ötök” ellen (és persze Szántód ellen is) kakaskodó z-i anyázók vitathatatlan érdemeit. A keményebb példányaik napi tízórás kocsmapult-támasztás után – pihenőidejüket is feláldozva - támadtak minket kitartóan és a legválogatottabb módon.
Például: Ede bácsinak szitává lőtték légpuskával az ablakredőnyét. (Csak, hogy érezze a törődést!)
Kovács Pétert napi rendszerességgel bírságolták hivatalosan és anyázták hívatlanul. Az egyik hívatlan anyázó rendszeresen a nyakára járt . A teniszpálya kerítésén keresztül anyázott befelé a pályára naphosszat, csak akkor tartott némi szünetet, amikor beugrott egy másik anyázóhoz belökni egy felest.
Pali bácsira éjszakánként ráverték az ablakot, pedig az anyázóknak a kerítés szögesdrótjával is meg kellett küzdeniük – befelé és kifelé menve is. De hát a „nonprofit” gazdik érdekeit szolgáló, vérbeli anyázók előtt nem lehetett akadály!
Kazit is naphosszat köpködte az anyázók kulturális missziója – természetesen a hivatalos és „jogszerű” szívatás mellett. A gyengébb állóképességű köpködők között volt olyan is, aki emiatt teljesen kiszáradt. Soron kívül kellett odaengedni a kocsmapulthoz.
E sorok írója és családja sem maradhatott ki a „jóból”. A fentebb említett napi és hivatalos „abajgatáson” kívül a szomszédban rendszeresen összesereglett „tánc és illemtanárok” sűrű összejöveteleit is el kellett viselnünk. Röpdöstek a cefreszagú anyázások, a csikkek, a pezsgősdugók, a petárdák, a félig zabált sült halak, az üres üvegek stb. De volt olyan kifinomult, választékos külsejű arisztokrata is köztük, amelyik kisteherautóról dobálta be a szemetet az udvarunkba. Azt hihette, hogy ott van a szelektív hulladék feldolgozó. Akkoriban a vadonatúj piros Mazdám kromofággal való lemosása is csak arra utalt, hogy ezek betegesen szeretik, ha egy autó tiszta. Fém-tiszta!
  Összességében el lehet mondani, hogy szilaj, kemény fickókból álló csapatot vetett be ellenünk a Nonprofit Keresztapák z-i egylete, de sikertelenül. Elbukták Szántódot, mint paraszt a lóversenyt.
Azonban eszük ágában sem volt csüggedni, vagy feladni! Ezeket nem olyan vesszőből fonták! Elkeresztelték a Rév és a Zöldfa utca közötti területet „vitatott területnek”, és mivel úgy gondolták, hogy a vitatott terület arra való, hogy vitassák, vitatták is látástól mikulásig. Szünetet csak akkor tartottak, amikor köpködni kellett – no meg anyázni! Volt, amelyik álmából is arra riadt, hogy vitatja a területet. Aki pedig Z-ban nem tudott felmutatni legalább napi egy területvitatást, azt a helyszínen lehazaárulózták.
Így aztán addig-addig vitatták a területet (dicsérendő szívóssággal), amíg valakinek eszébe nem jutott (hatalmánál fogva) egy icike-picikét belepiszkálni az idevonatkozó törvényekbe  - visszamenőleg. (A jogállamiság legnagyobb dicsőségére.) Természetesen „önzetlenül”!  Ettől kezdve a vitatott terület nem volt vitatott. Vitathatatlanul a z-i Nonprofit Keresztapák kincsesbányája lett. (Van olyan aszfaltozott utca is, amelyiknek a felét eladták – hosszában. Azóta csak a vízisiklók tudnak rajta közlekedni – egy irányban.)
Az anyázók meg? Csendes magányukban, magukra hagyatva támaszthatják a kocsmapultot tovább. Anyázni sem érdemes már, mert azt is elnyomná a Balaton Sound egetverő zaja. No, meg a belőle származó tallérok csörgése – amihez nekik soha nem lesz semmi közük.
 Sajnos az „ötök” is már csak négyen vannak, mert időközben nemcsak Jenő bácsit veszítettük el, hanem az annak idején Szántódért fáradhatatlanul nyüzsgő Ede bácsit is.
Szántódon is új szelek fújnak. A melegszívűek még melegebb szívűek lettek. A kamu táblafestők békésen álmodoznak a soha meg nem történt szabotázsaikról. A kilóra megvettek után is visszajár lassan az ÁFA. Az akkoriban háttérben lapítók most már előtérben élvezik azt, amit mások kiharcoltak nekik.
Kit érdekel az, hogy ki mennyit dolgozott, anyagiakban mennyit áldozott és mennyit kockáztatott Szántódért! Az amnézia lassan, de biztosan összemossa az érdemteleneket az érdemesekkel, a haszonlesőket az önzetlenekkel, a megvehetőeket a gerincesekkel, a gyávákat a bátrakkal, a közömböseket a lelkesekkel.
Eljött a kamuhősök ideje! Igaz, amióta világ a világ, ez mindenhol így van. Miért is lenne másképpen Szántódon?

*
 Ami azonban mindannyiunk szégyene, hogy Darvas Jenőről még nem neveztek el utcát Szántódon. Pedig az Ő kitartó és állhatatos munkája és lelkesedése nélkül nincs önálló Szántód. Soha nem is lett volna! De nem lettek volna jól fizető polgármesteri helyek sem ugyanúgy, mint ahogyan kellemes és sokaknak jól jövő képviselői tiszteletdíjak sem. Nem lenne semmi!
Ezért, mint egykori „rebellis”, felhívom a Szántódi Önkormányzat figyelmét arra, hogy Szántódon azt az utcát, ahol Darvas Jenő élt, és ahol egészségét, erejét, pénzét, idejét nem kímélve létre hozta a független Szántódot, nevezzék el Darvas Jenő utcának! A volt lakóházán pedig – a jelenlegi tulajdonos engedélyével – helyezzenek el emléktáblát!
(Az utca átnevezése minimális adminisztrációval járna csak, mert ott mindössze néhány család lakik, akiknél esetleg dokumentumcserére lenne szükség.)


Ennyivel tartozik Szántód községe és minden egyes lakója Darvas Jenő emlékének – így, húsz év után!

Isten hozta Szántódon!

Szántód első polgármestere - Karabinszky Gyula - elismeri az egyik bandatag érdemeit.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések:

A proli, mint olyan

A proletariátus (latin proles „utód” szóból) kifejezést az alsóbb társadalmi osztály megjelölésére használják (tagjai a „proletárok”, röviden „prolik”). Eredeti meghatározásban azok az emberek, akik nem rendelkeznek vagyonnal. / Wikipédia / De, csak az eredeti „meghatározásban” !!!   Ma már mindenki tudja, hogy a proli mibenlét, nem vagyon, hanem mentalitás kérdése, szellemi, jellemi kategória. Lehet egy nincstelen szegény is talpig nagyszerű úriember - a szó nemesebb értelmében és egy többszörös milliomos újgazdag, vagy egy jól kereső, magas beosztású politikus is lehet ócska proli, ringy-rongy senkiházi, ha olyanok a belső tulajdonságai. Mert: A prolinak nincs szégyenérzete. Rávehető mindenre, meg annak az ellenkezőjére is. Befolyásolható, uszítható. A prolinak nincs nemzettudata. Majmol mindent, ami idegen. A nemzete történelmét elferdítve ismeri és terjeszti. Nemzete himnuszát nem énekli, jó esetben közömbös pofával, kénytelen - kelletve kivárja, hogy mások

Rénszarvas

- Adjon az Isten, Jani bá! Azt beszélik a faluban - miközben könnyesre röhögik magukat az emberek, hogy vadászni volt a messzi északon, és jobb híján ártatlan házi állatokat tetszett puskavégre keríteni. Azt mondják, hogy egy háziasított Rudolf nevű rénszarvas is a gyanútlan áldozatai között van. Úgy hírlik, hogy szegény pára annyira szelíd volt, hogy mit sem sejtve oda akart menni Jani bához, mire maga váratlanul lepuffantotta, mint egy veszett kutyát. Szegény, ott azon nyomban eldőlt, mint a krumplis zsák. De ez még semmi! Rá is tetszett térdelni a nyakára, és büszkén fényképezkedett, mint Kittenberger Kálmán annak idején Afrikában - a többmázsás elejtett hím oroszlánokkal. (Annyi különbséggel, hogy ő soha nem térdelt volna rá egy elejtett állat nyakára sem – tahó módon.) Meg aztán, annak ellenére, hogy a nyakán térdelt a jószágnak, nem tetszett észre venni a fülére rögzített krotáliát (bilétát), ami szegény Rudinak a házi „rendszáma” volt. Ilyen alapon, valamelyik jász, vagy csong

Hogyan tehetjük a válogatott futballcsapatunkat eredményesebbé?

1.) Gondosan válasszuk meg leendő ellenfeleinket!!!  A szűkös kínálat a következő: Grönland, Antarktisz, Vatikán, Nauru, Tuvalu, Marshall-szigetek, esetleg a Seychelle-szigetek. 2.) Érjük el a FIFA-nál, hogy – a hátrányos futballhelyzetünkre való tekintettel – a saját kapunkat 10 centivel az ellenfél kapuja mögött helyezhessük el, komoly fejtörést okozva ezzel az ellenfél csatárainak, mert így csak a saját kapujukon keresztül tudnák a miénkbe juttatni a labdát. Mindig öngólt kellene rúgniuk ahhoz, hogy nekünk is gólt rúghassanak. Így a legrosszabb eredményünk is csak a döntetlen lehetne.  3.) Ha a 2. pontban felvetett megoldás nem kivitelezhető, akkor legalább azt engedjék meg, hogy a kapunk a saját gólvonalunktól legalább egy méterrel hátrább kerüljön. Így a gólvonal alapvonallá alakulna át, és a labda azon túljutva nem középkezdést eredményezne, hanem kirúgást. A nyavalyás ellenfél meg csak nézne, mint kóbor kutya a küszöbön.  4.) A csapatunk felszerelésén is változtatni

A TÉLI "TERMÉS" NÉHÁNY DARABJA II.

Csendélet és vadász-témájú képek. VIRÁG CSENDÉLET - 50x40 cm. Olaj VADDISZNÓK IX. - 50x70 cm. Olaj HAJNALI ZSÁKMÁNY - 50x70 cm. Olaj VADDISZNÓK X. - 50x70 cm. Olaj ERDEI IDILL - 50x70 cm. olaj CSENDÉLET MAGDIKÁNAK - 50x40 cm. Olaj

Középkorban

- Ó, nagy királyom, engedd meg, hogy hason csúszva cserkésszem be a lábfejedet, és alázatosan nyaljam le róla az út porát – hűségem jeléül!  - OK, de ugye, te, koszos szolga, nem a "zsúrpubi" nevű trónkövetelőnek vagy az ügynöke? A szemed sem áll jól!  - A szemem azért nem áll jól, felséges nagyuram, mert méltóztattál katonáiddal kinyomatni az eredetit, ami miatt most az üvegszemeimmel vagyok kénytelen bámulni az uralkodói nagyságodat.  - Áh, most már emlékszem! Te vagy az, akit nem hagytunk az út szélén. Katonáim gúzsba kötve vonszoltak be a palota udvarára, hogy azután (a csőcselék szórakoztatására) 200 botütéssel leverjék rólad a hitelre vásárolt, hamisított farmergatyádat és az Adidas-nak hitt, szakadt bocskorodat is.  - Igen, én voltam az, akit ekkora kegyben méltóztattál részesíteni. Talán soha sem tudom meghálálni neked ezt a nemes gesztust! Családom, rokonaim, felebarátaim (azért fele, mert feleannyi eszük sincs, mint egy búgócsigának), mélyen meghajolnak u

valentin-NAP

valentin harcos, teljes fegyverzetben A rendszerváltásnak nevezett össznépi hipnózis óta ezernyi módon próbálják az arra alkalmas egyedeket a mély-hülyeség állapotában tartani vagy odajuttatni. Az egyik ilyen (import) maszlag a valentin-nap. (A másik meg a „halloween”, de erről majd később). Húsz éve erőltetik ennek a magyar hagyományoktól teljesen idegen, agyament marhaságokkal teletűzdelt bohócnapnak az elfogadtatását a magyar néppel, nyilván abból a megfontolásból, hogy a régi magyar szokásokat, hagyományokat, ünnepeket a feledés homályába taszítsák. Így is lehet a nemzettudatot gyengíteni, a hagyományokban is gazdag gyökereket elsorvasztani. Hogy miért is gyomorforgató, de mindenképpen röhejes az egész? 1.   Országunkat egy vagy maximum kettő Valentin lakja, ami ugye nem igen indokol ekkora fesztivált. Igaz, annak idején is kevés Sztálin nevű cimbora futkosott az utcákon idehaza, de „joszif” napon mégis kötelező volt örömködni mindenkinek. 2.   Mi az, hogy szerelmesek napj

A piros madár

Az alábbi képelemző tanulmány KOCSIS KATALIN munkája. 2008. Érdemes elolvasni! I. Művész korszakai, a munkásságára ható irányzatok, stílusa   Kocsis Katalin A művész munkásságát három, általa rokonszenvesnek tartott irányzat befolyásolta – a naturalizmus, a szürrealizmus és a realizmus. Ezek nem egymást követően, hanem sokszor egymással párhuzamosan is megjelentek festészetében – attól függően, hogy éppen melyik témához, melyik passzol a legjobban. A vadász és tájkép témáknál a naturalizmust szereti követni, a figurális és akt képek esetén a realizmust, míg az allegorikus témák esetén könnyen elkalandozik a szürrealizmus felé, ahol a képi meditáció sarkalhatja a nézőt. Vagyis nála nem a külső hatások szabják meg az irányzat megválasztását, uralkodását, hanem a kép mondanivalója, témája.     A stílus - az természetesen, mint minden művész esetében -, egyéni. Egy festő stílusát mindig az ecsetkezelés, a színvilág, és a képszerkesztés összessége adja meg. Ugyan kismértékben az é

Evolúció II.

Legutóbb ebben a témában a legilletékesebbel, mindannyiunk ősapjával (vagy ősanyjával) beszélgettem – egy 4,5 milliárd évet tisztességben megért mikroorganizmussal – aki segített megérteni a földi élet kialakulását, annak minden fonákjával együtt. Most megint eszmét cseréltünk, de a „történet” egyszerűbb kérdéseit feszegettem csak. Ebből ért a magamfajta – meg a nem magamfajta is.  Őspapi! Mondj valamit a tyúk és a tojás keletkezéséről, melyik látta meg először a napvilágot? (No meg a fazekat vagy a rántottás serpenyőt!)  A kérdés eleve elhibázott, mert nem számol egy harmadik szereplővel, a kakassal. Ha nincs kakas, nincs szaporodásra alkalmas tojás sem. Tehát nemcsak a tyúknak, de a kakasnak is elő kellett jönnie a semmiből, ráadásul ugyanakkor, mert ha elkerülik egymást időben és térben, akkor nincs „lamúr”, sem kis tojáska. Egyébként felháborító ez a feminista hozzáállás, ahogyan megpróbálják egyesek elhallgatni az egyik renitens leszármazottam szerepét ebben az „ügyben”. Ped

A festészetről szavakban

Az alábbi írást, mint interjú-alany adom közre , hátha vannak benne használható gondolatok. (KutMagazin 2008. október 11.) Beszélgetés Gergely Árpád festõmûvésszel   Szász István Szilárd (Szisz): Hogyan határozná meg önmagát egy bõvített mondatban? Gergely Árpád (G.Á.): Realista, szürrealista és naturalista autodidakta festõ és grafikus vagyok, aki néha szívesen kalandozik el az impresszionizmus ,,tájaira" is, ha a téma és a megrendelõ úgy kívánja. Baráti köreimben ragaszkodom a ,,semmilyen díjas ecsetforgató" címhez. Szisz: Mikor és hogyan került kapcsolatba a festészettel? G.Á.: Ez az egyik legnehezebb kérdés! Minden olyan ember, akit a sors az erre való hajlammal áldott meg (mármint ami a rajzkészséget illeti), az szinte már dedós korban kapcsolatba kerül ezzel a ,,mûfajjal", amitõl soha nem tud, de nem is akar szabadulni. A rajz és a festészet, gyermek és felnõttkorom kellemes élményei közé tartoznak, ami kapcsán hál' Istennek bõven voltak és vannak sikeré

Színek jelentéstartalma a pszichológia szemszögéből II.

Kocsis Katalin, a színek lélektani hatását elemző sorozatának a második része, amely a  zöldet  vizsgálja meg alaposan, egy-egy festményem példáján keresztül. Zöld A férfiak előszeretettel használják a zöldet és a kéket, mivel hideg, letisztult színek. Ezek amellett, hogy nyugalmat sugallnak, férfias színnek számítanak. A zöld a természetnek - tavasznak, a természet megújulásának, a növekvő életnek a kifejezője.  Szimbolizálja a fejlődést, harmóniát és a termékenységet. Különösen az örökzöld növényekhez kötődik termékenységi és halhatatlanságot kifejező szimbolika. Erős érzelmi összefüggés van a zöld szín és a biztonság között, mivel a zöldnek nagyszerű nyugtató ereje van (kórházak). A legpihentetőbb szín az emberi szem számára. A színskála "közepén" áll, kiegészítő színe a piros, s mivel a kék és a sárga elegye, jelöli egyben a színek hármasságát. Ebből adódik kétértékűsége is: lehet a fiatalság, a remény, a boldogság, ugyanakkor a változás az átmeneti